Hmlovina Andromedy : (Tumannosť Andromedy) - Jefremov, Ivan (Slovenské vydavateľstvo politickej literatúry, 1960)
Spisovateľ sa stal známy predovšetkým románom Hmlovina Andromedy, ktorý vyvolal polemiku medzi sovietskymi spisovateľmi o vedecko-fantastickej literatúre. Kozmické lety, zmeny podnebia, práca na najzložitejších kybernetických prístrojov sú znázornené v knihe ako priamy dôsledok neobmedzených možností, ktorými komunizmus vyzbrojuje človeka. Udalosti, o ktorých hovorí v románe, ako vyslanie tridsiatej ôsmej kozmickej výpravy, nútené pristátie kozmoplánu Tantra na čiernej planéte, nepretržitý styk s mysliacimi bytosťami iných svetov v období Veľkého kruhu.