Hriešne lásky osamotených mužov. Ako chutí zakázané ovocie - Hudec, Ivan, 1947-; Polakovič, Dušan, 1950-2016; Pavlásková, Anna; Uváček, Félix, 1930- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1988)
Ivan Hudec vo svojom debute postupne predstavuje tri nešťastné manželské páry (Dominika a Júliu, Izidora a Fanku, Blažeja a Emu), zoznamuje nás nielen s ich manželskými problémami, ale aj s problémami okolo divadla malých foriem. Autor sa usiluje nič nepredstierať ani nezastierať, nastoľuje a pokúša sa riešiť závažné problémy vyplývajúce nielen z manželského súžitia a medziľudských vzťahov, ale aj z existencie divadla, ktorého ctižiadosťou bolo nadviazať bezprostredný kontakt s divákom, aby aj on pocítil očisťujúci a zušľachťujúci účinok umenia.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; Hudec, Ivan (slovenský spisovateľ, dramatik a autor literatúry pre deti a mládež, lekár, dec. 1994-okt.1998 minister kultúry SR, 10.07.1947 Nitra -); romány o láske; sociálne romány; rodinné prostredie; Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -); próza; slovenská literatúra - texty; Polakovič, Dušan (bol slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor a karikaturista. *Vystavoval po celom svete, jeho práce získali množstvo ocenení. * 01.10.1950 Bratislava, Slovensko - 13.05.2016 Bratislava, Slovensko)