Stála vojna, stála: Jednoročiakovo svedectvo zo svetovej vojny - Hrušovský, Ján, 1892-1975 (Memoáre, 1971)
Román Stála vojna, stála... písal Ján Hrušovský skoro štyri roky. Začal ho písať začiatkom zimy roku 1914 po návrate z východného frontu, kde po niekoľkých týždňoch ochorel na červienku a po polmesačnom liečení v budove lýcea v Bratislave na Moyzesovej ulici ho veliteľ nemocnice poslal domov do Martina. Všetko, čo opísal, je pravdivé, aj mená vojakov, ktorí vystupujú na stránkach knihy.