Reštavrácia: Obrazy z nedávnych čias - Kalinčiak, Ján, 1822-1871 (Tatran, 1964)
Rodina Bešeňovských a rodina Potockých bojujú o miesto vicišpána. Adam Bešeňovský usporiada hostinu, na ktorú pozve hostí, ktorých hlasy chce získať. Jeho zastávateľ Matej Bešeňovský chodil po zemianských rodinách a získava hlasy pre Adama. Bešeňovský pozval na hostinu aj grófa Zelinského, ktorý chcel Aničku, Bešeňovského dcéru, za ženu. Anička má rada Štefana Levického, ale pretože Štefan bol chudobný, Aničkin otec im zakázal stretávať sa. On totiž chcel po svadbe Aničky s grófom Želinským spojiť svoj majetok s grófovým. Anička však chce iba Štefana, a preto dal Bešeňovským podmienku, že Štefan dostane Aničku v tedy, keď sa pri voľbách stane druhým vicišpánom. Anička teda odmietla grófa a tým tratil Bešeňovský veľa hlasov. Rodina Levických sa pridala na stranu Potockých. Celý príbeh sa končí svadbou Aničky a Štefana.