Rasputin a cárovná - Izakovič, Ivan, 1934- (Meteor, 1984)
Zákulisie života na dvore ruských cárov, nevyliečiteľná choroba následníka trónu, závratná kariéra sibírskeho sedliaka Grigorija Rasputina, jeho vzťah k cárovnej, sprisahanie monarchistov, februárová revolúcia, ktorá sa r. 1917 v Rusku rozhorela napriek pretrvávajúcim tuhým mrazom, odstúpenie cára v atmosfére, kedy sa Rusko zadúšalo neriešiteľnými problémami ľ to všetko sú historické skutočnosti, na základe ktorých sa rozvíja pestrý, napínavý dej tejto knihy.