Via Mala : (Via Mala) - Knittel, John, 1891-1970 (Máj, 1970)
Odohráva sa v švajčiarskych Alpách v blízkosti Via Mala známej horskej ceste. V jej blízkosti má pílu Jonas Laurentz, ktorý je zlý a násilný k svojej rodine. Mladšej dcére Silvelie zanechal starý maliar Matthias Lauters, u ktorého pracovala a boli aj dobrými priateľmi, dedičstvo. Pretože nebola ešte plnoletá s peniazmi v banke mohol disponovať otec, ktorý okamžite odcestoval do Zürichu kde vybral peniaze z banky. Silvelia odcestovala za ním, ale on sa vrátil späť skôr a tak ho tam nezastihla. Domou prišiel opitý a vtedy sa zvyšok rodiny, matka, syn Niklaus, dcéra Hanna a Jöry Wagner pomocník, definitívne rozhodli vykonať čo už dlhšie plánovali, zabiť starého Laurentza. Potom ako sa Silvelie vratila a odhalila ich zločin odcestovala do Lanzbergu, kde žila a pracovala, zoznámila sa tu s Dr. Andreasom von Richenauom, do ktorého za zamilovala. Netrvalo dlho a vzali sa, žili usporiadaným životom, kým nezomrel okresný sudca doktor Bonatschov z Andrusu, ktorý vyšetroval zmiznutie starého.