Sneh a ľad : (Sneg i led) - Koš, Erich, 1913-2010 (Zenit, 1981)
Sci-fi román. V logicky postavenom deji sa fantastická vízia prelína so skutočnosťou - zhoršenie počasia vplýva na psychiku ľudí, tak ako sa ochladzuje počasie, ochladzujú sa aj vzťahy medzi ľuďmi. Neúprosná gradácia vťahuje čitateľa do hrozivého a mrazivého sveta. Sme svedkami bezstarostnosti, ľahostajnosti, čo neskôr prerastá do nervozity. Ľudia sa začínajú ""dobe ľadovej"" prispôsobovať. Ako sa to celé skončí? To sa už dočítate v tejto knihe....