Lekár umierajúceho času: (Ján Jessenius) : (Lékař umírajíciho času) - Körner, Vladimír, 1939- (Meteor, 1987)
Historickým pozadím románu sú búrlivé udalosti na prelome 16. a 17. storočia. Životné osudy významného stredovekého lekára, prírodovedca, filozofa a politika slovenského pôvodu Jána Jessenia zaujali po Ľudovítovi Zúbkovi aj autora Údolia včiel, Zániku samoty Herhof, Zrodenia horského prameňa, próz, podľa ktorých vznikli pozoruhodné filmy. Román o Jesseniovi sa stal podkladom úspešného rovnomenného televízneho seriálu. Cez atmosféru epochy rozpráva peripetie Jána Jessenia v Padove, Wittenbergu, a najmä v Prahe, kde sa jeho život zavŕšil na popravisku po porážke českých stavov. Korner nám približuje dobu, v ktorej Jessenius žil, rovnako majstrovsky ako životnú púť jedného z veľkých postáv našej histórie.