Lekár umierajúceho času: (Ján Jessenius) (Lékař umírajíciho času) - Körner, Vladimír, 1939-; Šulc, Daniel; Jessenius, Ján, 1566-1621; Kiš, Fedor, 1946-; Dvořáková-Žiaranová, Ružena, 1930- (Bratislava Tatran, 1987)
Historickým pozadím románu sú búrlivé udalosti na prelome 16. a 17. storočia. Životné osudy významného stredovekého lekára, prírodovedca, filozofa a politika slovenského pôvodu Jána Jessenia zaujali po Ľudovítovi Zúbkovi aj autora Údolia včiel, Zániku samoty Herhof, Zrodenia horského prameňa, próz, podľa ktorých vznikli pozoruhodné filmy. Román o Jesseniovi sa stal podkladom úspešného rovnomenného televízneho seriálu. Cez atmosféru epochy rozpráva peripetie Jána Jessenia v Padove, Wittenbergu, a najmä v Prahe, kde sa jeho život zavŕšil na popravisku po porážke českých stavov. Korner nám približuje dobu, v ktorej Jessenius žil, rovnako majstrovsky ako životnú púť jedného z veľkých postáv našej histórie.
Ján Jesenius pochádzal z uhorského zemianskeho rodu, ktorý mal korene v slovenskom Turci.
Keywords: romány autorské; historické romány; biografické romány; životopisné romány; Körner, Vladimír, (český prozaik, dramaturg a filmový a televízny scenárista. Nar. 12.10.1939 Prostějov -); Jessenius, Ján (český významný lekár - chirurg, anatóm, vzdelanec, filozof, významný predstaviteľ humanistickej vzdelanosti, dejateľ československého protihabsburského odboja, českej a slovenskej kultúry. Autor mnohých lekárskych a filozofických prác. Veľmi známy je jeho popis verejnej pitvy, ktorú vykonal v Prahe roku 1600. Bol osobným lekárom kráľa Mateja II. Pôsobil ako rektor Karlovej univerzity v Prahe a ako rektor univerzity v nemeckom Wittenburgu. Jeho plodný život ukončila poprava za účasť na českom protihabsburskom povstaní. Nar. 27.12.1566 Wroclaw, vtedy Habsburská monarchia, dnes Poľsko - popravený bol 21.06.1621 v Prahe, vtedy Habsburská monarchia, dnes Česko); osobnosti lekárske; lekári českí; próza; česká literatúra - texty