Valgatha a iné prózy : Mendík. Hlad a láska. Čierne a biele šaty. Emigranti. Suplikant a Pseudo-Zamojski - Kubáni, Ľudovít, 1830-1869 (Hviezdoslavova knižnica, 1965)
Dielo slovenského autora - historická povesť z dejov uhorských 15. storočia. Hlavnou postavou je Jirskrov podveliteľ Valgatha. Má dve dcéry, staršiu Milicu a mladšiu Želmíru. Je vdovec a preto vidí zmysel života v dcérach.