Valgatha a iné prózy Mendík. Hlad a láska. Čierne a biele šaty. Emigranti. Suplikant a Pseudo-Zamojski - Kubáni, Ľudovít, 1830-1869; Ján Jiskra, z Brandýsa, 1400-1469 (Bratislava Tatran, 1965)
Dielo slovenského autora - historická povesť z dejov uhorských 15. storočia. Hlavnou postavou je Jirskrov podveliteľ Valgatha. Má dve dcéry, staršiu Milicu a mladšiu Želmíru. Je vdovec a preto vidí zmysel života v dcérach.
Keywords: romány autorské; historické romány; 15. stor; povesti slovenské; próza; Kubáni, Ľudovít, pseudonym Hladovanský (slovenský básnik, prozaik, literárny kritik a dramatik. * 16.10.1830 Slovenské Zahorany, teraz Horné Zahorany, Slovensko - 30.11.1869 Rimavské Brezovo, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Ján Jiskra, z Brandýsa (český vojvodca, stratég a diplomat. Na čele bývalých husitov dlhý čas pôsobil na Slovensku, kde hájil záujmy Habsburgovcov vo vzťahu k uhorskému trónu. * asi 1400 podľa legendy sa Ján Jiskra narodil v Brandýse nad Orlicí. V skutočnosti pochádzal pravdepodobne z východnej Moravy - asi 1469 Dátum, miesto i príčina jeho smrti sú zatiaľ neznáme. Naposledy bol ako živý spomínaný v majetkovej listine z 22. októbra 1468 . Kráľovská listina z 6. februára 1471 už o ňom hovorí ako o zomretom.)