Richard Sorge : (Richard Sorge) - Kolesnikovová, Marija; Kolesnikov, Michail (Obzor, 1979)
Hoci sa s menom Richard Sorge najčastejšie spája predstava konšpiračnej práce v Japonsku, autor spracoval nielen najvýznamnejšie obdobie Sorgeho činnosti, ale vo svojej práci obsiahol celý život +najväčšieho vyzvedača+. Na pozadí závažných udalostí načrtáva jeho postupný prerod od neangažovaného člena zámožnej nemeckej rodiny po uvedomelého revolucionára a rozviedčika stojaceho na opačnej strane barikády ako tí, z ktorých vyšiel.