Gerpla: Sága o hrdinoch - Laxness, Halldór Kiljan, 1902-1998 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1962)
Román však nieje iba pútavým rozprávaním o dobrodružnom vikinskom období, ovplývajúcom zaujímavým dobovým a lokálnym koloritom, ale aj presvedčivým a dodnes aktuálnym dokumentom o pravdivej tvári vikinských výbojov a o násilnej christianizácii severských krajín, vedenej predovšetkým mocenskými chúťkami nórskeho kráľa Olava Haraddsona Tučného.