Vrchárka - Moravia, Alberto, 1907-1990 (Slovenský spisovateľ, 1959)
Hlavná hrdinka Cesira pochádza z roľníckej rodiny. Rodičia ju vydali za staršieho obchodníka, a tak opustila rodnú dedinu a presťahovala sa do Ríma. Svojho manžela neľúbila, ale bola mu dobrou ženou napriek jeho nevere a urážkam. Cesirinou najväčšou radosťou a vášňou bola domácnosť, obchod a neskôr dcérka Rosetta. Po smrti manžela sa sama stala úspešnou obchodníčkou. Viedla pokojný život, o politiku sa nezaujímala a vojna jej neprekážala, pretože v obchode sa jej darilo. Situácia v Ríme sa zhoršovala a Cesira sa rozhodla aj s dcérou prečkať krízu na vidieku. Dúfala, že najneskôr o dva týždne sa vráti, ale cítila, že Rím tak skoro neuvidí.