Ruská ruleta - Milota, Vlastimil, 1923-1993 (Členská knižnica, 1968)
Román z obdobia konca prvej svetovej vojny. Je o živote ľudí na území, ktoré neskôr bolo dejiskom Slovenskej republiky. Vyznieva ako spoločensky a triedne rozlíšená, historicky verná skladba, ktorá odhaľuje sociálne i národnostné vrenie revolučných čias. Autor vystihol jednotlivé postavy, ktoré predstavujú určité spoločenské triedy. Defiluje vrstvy maďarských veľkomožných i maďarský proletariát, a tak isto aj vrstvy slovenského obyvateľstva. Šľachtic, maďarský dôstojník Jászi je typickým predstaviteľom svojej triedy, navonok prejavuje všetky jej charakteristické vlastnosti - namyslenosť, vzťah k nešľachticom, k služobným, spôsob zábav - no predsa sa čímsi od nich líši. Ostal šľachticom dušou i telom, zásadovým a nepodplatiteľným, a preto mu napokon neostáva nič iné, ako dovŕšiť všetko to, čo bolo, v nezmyselnej, krutej hre - ruskej rulete. Oproti nemu stojí Toporčák, typický slovenský proletár oných čias, pudovo reagujúci tak na neveru svojej ženy, ako aj na búrlivé udalosti vôkol neho.