Rok na vsi 2. diel: Kronika moravské dědiny - Mrštík, Alois, 1861-1925; Mrštík, Vilém, 1863-1912 (Slunovrat. Velká řada, 1986)
Klasické dielo českej prózy z prostredia slováckej dediny, ktoré prvýkrát vyšlo v rokoch 1903-1904. Zachytáva zvyky a reálie juhomoravského vidieka a mentalitu jeho obyvateľov na konci 19. storočia, ale aj rozklad tradičného vidieckeho spoločenstva a konzervatívnych hodnôt. Rozprávania sa odohráva v cykle prírodného roka začínajúceho sejbou a vrcholiaceho zberom. Kniha, ktorú preslávila dramatizácia Miroslava Krobot v pražskom Národnom divadle (1993).