Ranné vtáča : (Hajnali madár) - Sziráky, Judith, 1904-1992 (Východoslovenské vydavateľstvo, 1977)
Z maďarského originálu Hajnali madár. Szirákyovej umelecký svet má zvláštnu atmosféru. Všetky jej novely a poviedky, až na malé výnimky, sa odohrávajú v malebnom prostredí južných Karpát, v podhorskej oblasti v okolí Máramarošu, kde Szirákyová strávila detstvo a mladosť. Hoci ju osud ďaleko odvial od končín rodného kraja a umelecké ambície a záujmy ju od začiatkov jej literárnej tvorby pripútali k hlavnému mestu, zázemie domova sa jej tak nezmazateľné vrylo do duše, zážitky z detstva a spomienky na mladosť zanechali v nej také hlboké a nezabudnuteľné dojmy, že sa stali prameňom väčšiny jej próz. Celé jej literárne dielo z väčšej časti vyrastá z týchto zážitkov, je reflexiou na ne, je expresívnou freskou prežitého, no v umeleckom subjekte stále sa obnovujúceho sveta.