Sokrates: Hľadač blaženosti - Toman, Josef, 1899-1977; Tomanová, Miroslava (Tatran, 1979)
Sokrates i je ho filozofia má veľa čo povedať i nášmu človeku. Humanitný odkaz tohto filozofa bude svietiť ľudstvu dovtedy, kým sa jeho najlepší myslitelia a činitelia budú usilovať o mravné zušľachtenie človeka, o sociálny pokrok, o odstránenie vykorisťovania - lebo tieto myšlienky prevládali v celom Sokratovom živote a diele, hoci žil v otrokárskej spoločnosti. V myslení a činoch však predstihol svoju dobu o niekoľko storočí, takže sa zákonite musel dostať do konfliktu so svojimi vládcami, ktorí sa ho zbavili ako človeka naskrze nepohodlného a nebezpečného.