Návraty z neskutočna - Schwartz, Jozef Viktor, 1925-1981 (Osveta, 1984)
Sci-fi poviedky: Ro a ma - čudný svet budúcnosti, v ktorom ľudia nevedia, čo je láska, umenie, ale aj monogamia, Zamatový hlas - poviedka s prvkami hororu, Súmrak a svitanie - obraz sveta, v ktorom sa prestanú rodiť deti, a mnoho ďalších poviedok.