Útek do Budína - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Knihovna lidové četby, 1982)
Historický spoločenský román, ktorý bol aj úspešne sfilmovaný. Dobová a rodinná freska o vášniach, prehrách i sklamaniach hrdinov, ktorí prežívajú svoje dramatické osudy v Prahe, na Slovensku, v Budapešti i vo Viedni na pozadí...