Útek do Budína - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Praha Mladá fronta, 1982)
Historický spoločenský román, ktorý bol aj úspešne sfilmovaný. Dobová a rodinná freska o vášniach, prehrách i sklamaniach hrdinov, ktorí prežívajú svoje dramatické osudy v Prahe, na Slovensku, v Budapešti i vo Viedni na pozadí...
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; Vančura, Vladislav (český spisovateľ, dramatik, filmový režisér, pôvodným povolaním lekár. * 23.06.1891 Háj u Opavy ľ ć 01.06.1942 popravený v Prahe, časť Kobylisy); romány o láske; próza; česká literatúra - texty