Jánošík a víly - Huska, Miroslav Anton, 1905-1975 (Mladé letá, 1959)
Rozprávky o Jánošíkovi. O tom ako ho víly obdarovali troma darmi: košieľkou, čo mu dá sily, opaskom, ktorým keď sa opáše, žiadna smrtiaca rana sa ho nedotkne a valaškou, ktorou keď nad hlavou zatočí, razom päť míľ cesty preskočí...