Šťastenko: Rozprávky zo Zamaguria - Glocko, Peter, 1946- (Z rozprávky do rozprávky, 1983)
Dávna povesť rozpráva, že zázračnou krajnou pod Tatrami kedysi putoval neobyčajný pútnik. Vraj videl všetky poklady, ukryté pod zemou, v jaskyniach, hradných múroch, v tmavých pivniciach...