Zákon verných strážcov : (Zákon věrných strážcú) - Kožík, František, 1909-1997 (Kamaráti, 1963)
Príbeh z dedinskej školy rozpráva o chlapcoch, ktorí podľa vzoru indiánského náčelníka Vinetoua založia družinu verných strážcov, každý z nich si zvolí človeka, ktorému chce byť ochrancom, bez toho, aby o tom vedel on aj ktokoľvek iný, a vo svojej skrytej ušľachtilosti, obetavosti a statočnosti nachádza zdroj bohatého vnútorného uspokojenia.