Akcia "A" : (Delfinij mys) - Moškovskij, Anatolij (Mladé letá, 1977)
Leto, prázdniny pri mori... Aké to bude? Čo tam vlastne Odíka a jeho sestru Oľu čaká? Bude sa im tam páčiť? Nájde si tam Odik kamarátov, alebo bude musieť celé dni s rodičmi vysedávať na pláži...? V partii chlapcov z prímorského mesta Skalisté vládnu prísne zákony. Je to uzatvorený kruh kamarátov, v ktorom si získa rešpekt iba ten, kto preukáže odvahu. Ich hry, ktoré sú zároveň skúškou mužnosti a odvahy, sú pre Odíka, chlapca z veľkého mesta, neobvyklé a nesmierne zaujímavé. Ako by sa však on, okrúhlučký, trochu ťarbavý chlapec, mohol dostať do tejto odvážnej, dobrodružstvo vyhľadávajúcej partie, ktorej členovia sa vo vode cítia takisto ako na suchu?! Odík však postupne z vlastnej skúsenosti zistí, že náplňou a zmyslom hier jeho rovesníkov nie je iba dobrodružstvo, že Katran, toľan, Kosťa, Vasia, Miša a ostatní chlapci z partie majú zmysel pre česť a spravodlivosť a dokážu takéto konanie oceniť aj u iných. Odík tak získava nových priateľov a s nimi aj množstvo neobyčajných zážitkov.