Kráľovič Marko: Srbské junácke spevy - Herko, Miloš, 1958-; Lebiš, Ján, 1931-1996; Komorovský, Ján, 1924-2012; Slobodová, Elena (Pradávne príbehy, 1990)
Srbské junácke spevy patria k pokladom svetovej ľudovej tvorby. K najznámejším junáckym spevom patrí cyklus o kráľovičovi Markovi, ktorému pomáhala víla a ktorý statočne bojoval proti Turkom. Kráľovič Marko je historická postava obdarená mnohými neskutočnými vlastnosťami. K Markovi patria ďalší odvážni junáci ako bánovič Strachiňa, hajdúci Starina Novak a iní. Srbskí guslari vzdali hold aj statočným ženám. Vyzdvihujú ich vernosť, lásku a odvahu v krutých časoch tureckej poroby.