Statky-zmätky: Hra v 4. dejstvách - Tajovský, Jozef Gregor, 1874-1940 (Tatran, 1976)
Ako už prezrádza názov hry, v popredí je veľmi nebezpečný a zákerný činiteľ ľ majetok (statky), ktorý zasahuje a ovplyvňuje všetky tri rodiny vystupujúce v dráme, z nich rodiny Palčíkovcov a Ľavkovcov zasahuje v ich najhlbšej podstate. Hlavnou myšlienkou diela je, že šťastie sa neskrýva v majetku, ale v láske.