Motívy : (Motywy) - Filipowicz, Kornel, 1913- (Smena, 1978)
Kniha ponúka tieto prózy od majstra psychologickej drobnokresby: Vidiecky román, v ktorom sa dej sústreďuje na Alžbetu, učiteľku hudby, ktorá vzbĺkne romantickou láskou k básnikovi. Zajatec a dievča-mikroromán.Záhrada pána Nietschkeho a Pamäti antihrdinu, ktorá je prózou z obdobia okupácie...