Motívy (Motywy) - Filipowicz, Kornel, 1913-; Gerbóc, Jozef, 1942-2000; Salamon, Zoltán, 1938-; Hvišč, Jozef, 1935-; Neman, Miroslav (Bratislava Smena, 1978)
Kniha ponúka tieto prózy od majstra psychologickej drobnokresby: Vidiecky román, v ktorom sa dej sústreďuje na Alžbetu, učiteľku hudby, ktorá vzbĺkne romantickou láskou k básnikovi. Zajatec a dievča-mikroromán.Záhrada pána Nietschkeho a Pamäti antihrdinu, ktorá je prózou z obdobia okupácie...
Doslov: Majster psychologickej drobnokresby (Jozef Hvišč).
Keywords: príbehy autorské; spoločenské príbehy; psychologické príbehy; povojnové príbehy; próza; Gerbóc, Jozef (slovenský básnik a prekladateľ. Autor lyrických a meditatívnych veršov s tematikou domova. * 27.11.1942 Snina, Slovensko - 07.03.2000 Bratislava, Slovensko); poľská literatúra - texty