Jazero potáplic : (Loon Lake) - Doctorow, Edgar Lawrence, 1931- (Tvorba národov, 1984)
Príbeh sa odohráva v krízových tridsiatych rokoch. Hrdina románu Joe je inteligentný, ctižiadostivý chlapec s dobrodružnými sklonmi. Pochádza z chudobnej robotníckej rodiny. Zhnusený duševnou i hmotnou biedou svojho okolia, ubíjajúcim prostredím i bezperspektívnou budúcnosťou uteká z domu, aby sa na vlastnej koži presvedčil o tom, že Amerika je krajinou neobmedzených možností. Román Jazero potáplic je zrelým majstrovským dielom, prinášajúcim pútavý obraz života Ameriky medzi dvoma svetovými vojnami.