Vojna a mier 3-4 diel (Vojna i mir) - Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910; Dvořáková-Žiaranová, Ružena, 1930-; Kutuzov, Michail Illarionovič, 1747-1813; Napoleon Bonaparte, 1769-1821 (Bratislava Tatran, 1987)
Klasický veľkoromán zo života ruskej spoločnosti v prvých desaťročiach 19. storočia. Popri množstve realisticky zobrazených postáv zasadených do historických udalostí plnokrvne zobrazuje postavy generála Kutuzova a Napoleona.
Román bol niekoľkokrát úspešne sfilmovaný.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; spoločenské romány; sociálne romány; vojnové romány; Tolstoj, Lev Nikolajevič (ruský spisovateľ, románopisec, esejista, dramatik a filozo, ako aj kresťanský anarchista a stúpenec reformy vzdelávania. Je pravdepodobne najvplyvnejším členom šľachtickej rodiny Tolstojovcov, 09.09.1828 Jasná Poľana, Rusko - 20.11.1910 Astapovo, Rusko); sfilmované romány; próza; ruská literatúra - texty; Kutuzov, Michail Illarionovič, celým menom Michail Illarionovič Goleniščev-Kutuzov (bol významný ruský vojvodca z obdobia Napoleonských vojen. * 16.09.1747 Petrohrad, Rusko - 28.04.1813 Bolesławiec, Sliezsko, dnešné Poľsko); Napoleon Bonaparte, alebo Napoléon I. Bonaparte (cisár francúzsky. Z rodu Bonaparte bol generál Francúzskej revolúcie, neskôr 1802ľ1804 samozvaný Prvý konzul Francúzskej republiky, 1804 - 1814 a 1815 samozvaný cisár Francúzov a 1806 Protektor Rýnskeho spolku a kráľ Talianska.* 15.08.1769 Ajaccio, Korzika ľ ć 05.05.1821 v Longwood House, ostrov Svätá Helena, južný Atlantik)