Pani Dallowayová : (Mrs. Daloway) - Woolf, Virginia, 1882-1941 (Eva, 1976)
Román Pani Dallowayová, ktorý sa pokladá za prvé majstrovské dielo Virginie Woolfovej, vyšiel prvý raz v roku 1925. Dej sa odohrá za jediný deň, no za neveľký časový úsek sa rozprávanie rozbieha do nekonečných hlbín ľudského vedomia. Hlavná hrdinka, bohatá Londýnčanka Clarissa Dallowayová, pripravuje večernú párty pre svojich priateľov. V jej detailných reflexiách okolitého sveta a v spomienkach sa súčasný príbeh prelína s minulosťou. Strhujúci, novátorský štýl autorky postupne odkrýva vnútorný život postáv, ktorých poprepájané osudy sú podobenstvom o tragickom údele moderného človeka v odcudzenom svete. Román, prostredníctvom ktorého autorka +načrela do najspodnejších zákutí svojej mysle+, patrí medzi najvýznamnejšie diela európskej literárnej moderny.