Jezuiti - Tondi, Alighiero, 1908- (Slovenské vydavateľstvo politickej literatúry, 1961)
Autorom knihy je bývalý jezuita, ktorý prežil v ráde 16 rokov a dosiahol vysokých hodností. Kniha je spoveďou jeho života a duševných bojov, ktoré ho od katolicizmu priviedli k marxizmu. Podrobne sa v knihe vysporiadava s katolíckou dogmatikou, s idealizmom, vedľa toho opisuje svoje poznatky o činnosti jezuitského rádu, hlboký rozpor medzi katolíckou teóriou a praxou, reakčné pikle proti ZSSR, ČSR a iným krajinám ľudovej demokracie, spoločenstva záujmov medzi Vatikánom a táborom imperializmu.