Ctihodní ľudia (Gente di rispetto) - Fava, Giuseppe: 1925-1984; Castiglione, Eduard: 1923-1983; Jakabová, Adela: 1945- (Bratislava Pravda, 1981)
Strhujúci príbeh 32-ročnej učiteľky Eleny, ktorá prichádza na svoje nové pôsobisko a zároveň sa ocitá vo víre nečakaných a pre ňu ako aj pre políciu nepochopiteľných udalostí. Reťaz neobjasnených vrážd mužov, ktorí Elenu verejne urazili, spôsobí, že sa v očiach ľudí Elena začne javiť ako významná osoba. V skutočnosti sa však stáva nástrojom svojho zdanlivého ochrancu a obdivovateľa.
Kniha sfilmovaná talianským režisérom Luigi Zampa s frankom Nerom a Jennifer O Neillovou
v hlavných úlohách.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; mafia sicílska; Fava, Giuseppe (sicílsky novinár, dramatik, maliar a prozaik, zavraždený, 15.9.1925 Catania-5.1.1984); Montenero Valdemone - mesto (Taliansko); Montenero Valdemone - mesto (Taliansko); próza; talianska literatúra - texty; Jakabová, Adela (slovenská výtvarníčka, dizajnérka, grafička, typografka. * 07.10.1945 Bratislava, Slovensko -); Castiglione, Eduard (bol slovenský redaktor, prekladateľ a propagátor anglickej, americkej a talianskej literatúry. * 10.07.1923 Hlohovec, Slovensko - 14.07.1983 Bratislava, Slovensko)