Mrtví jsou každým dnem vzpurnější : (Los muertos estan cada dia más indociles) - Ferrada, Fernando Medina (Hvězda, 1981)
Román o revolúcii v Bolívii, ktorej hrdinami sú jednoduchí baníci a roľníci, zobrazuje jedno krvavé povstanie a všedný život chudákov, plný horkosti, hladu, ale aj nádeje.