Mrtví jsou každým dnem vzpurnější (Los muertos estan cada dia más indociles) - Ferrada, Fernando Medina; Jergl, Ivan: 1941-; Brázda, Jiří: 1952-; Solpera, Jan: 1939-; Poková, Alena (Naše vojsko Praha, 1981)
Román o revolúcii v Bolívii, ktorej hrdinami sú jednoduchí baníci a roľníci, zobrazuje jedno krvavé povstanie a všedný život chudákov, plný horkosti, hladu, ale aj nádeje.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; detektívne romány; revolúcia v Bolívii; banícke prostredie; Bolívia; próza; španielska literatúra - texty; Bolívia; Južná Amerika; Južná Amerika; Jergl, Ivan (český spisovateľ, publicista, prekladateľ. * 1941 v Brne, Česko -); Brázda, Jiří /český akademický maliar, grafik. * 1952 Česko -); Solpera, Jan (český výtvarník, tvorca písma, typograf, grafik, pedagóg a odborný publicista.. * 26.12.1939 Jindřichův Hradec, Česko -)