Zmija (Nero Wolfe, Fer-de-Lance) - Stout, Rex, 1886-1975; Ruppeldt, Vladimír; Grečner, Dušan, 1944-; Buzássy, Ján, 1935- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1993)
Detektívne príbehy Rexa Stouta sú obľúbené pre pestrosť svojich námetov a atraktívnosť prostredia, no predovšetkým vďaka dvojice vyšetrovateľov. Geniálny Nero Wolfe, so všetkou originalitou a čudáctvom výnimočne nadaného človeka, vinou svojej nadmernej hmotnosti uväzneného v kresle a Archie Goodwin, pohyblivý a podnikavý ironik, vtipný komentátor a úspešný podpichovač svojho šéfa sú aj v príbehu Zmija neodolateľní. Zmija je detektívkou, vyrozprávanou so šarmom, rozprávačskou bravúrou a štipkou prekvapenia.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; Stout, Rex, celým menom Rex Todhunter Stout (bol americký spisovateľ prevažne detektívnych príbehov. Najznámejším je jeho detektív Nero Wolfe, tučný génius s jedinečnými vyšetrovacími metódami. Uviedol ho v románe Zmija (Fer-de-lance, 1934), a hneď si získal obľubu čitateľov. Postava Nera Wolfa bola nominovaná na Best Mystery Series of the Century (Najlepšia záhadná séria storočia) v Bouchercon, a Rex Stout bol nominovaný na Best Mystery Writer of the Century (najlepší spisovateľ záhad storočia). Nar. 01.12.1886 v Noblesville, Indiana, USA - 27.10.1975 Danbury, Connecticut, USA); kriminálne romány; próza; americká literatúra - texty; Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiaka Albína Brunovského. Nar. 21.08.1944 Skalica, Slovensko -); Buzássy, Ján (slovenský básnik a prekladateľ, 10.4.1935 Kočovce -)