Odmäk : (Ottepel) - Erenburg, Iľja Grigorjevič, 1891-1967 (Tvorba národov, 1957)
Novela je priam nabitá ostro diferencovanými postavami a morálnymi problémami súčasnej sovietskej spoločnosti. Nesnaží sa všetky nadhodené otázky riešiť, ale núti čitateľa nad nimi rozmýšľať. Odvážne kritizuje to, čo podľa názoru spisovateľa nepatrí k ideálnym predstavám o budúcom živote. Preto toto pomerne málo rozsiahle dielo vyvolalo v Sovietskom zväze živé diskusie.