Navštívení krásy: Italská renesanční lyrika - Vladislav, Jan, 1923-2009; Frynta, Emanuel, 1923-1975; Pokorný, Jaroslav, 1899-1940; Váša, Miroslav, 1920-1996; Fleková, Jiřina (Máj, 1964)
Vo chronologicky usporiadanom výbore môžeme sledovať vývoj talianskej lyriky od samotného jej zrode na začiatku 13. století na Sicílii a v Umbrii, přes období tzv. sikulo-toskánských básníků až po samotný vrchol středověké poezie v podobě sladkého nového stylu. storočí na Sicílii av Umbrii, cez obdobie tzv Sikula-toskánskych básnikov až po samotný vrchol stredovekej poézie v podobe sladkého nového štýlu. Význačné místo pak ve výboru po právu zaujímá Francesco Petrarca jako tvůrce nové evropské lyriky a za ním následují velcí i menší básníci humanismu a renesance. Význačné miesto potom vo výbore po práve zaujíma Francesco Petrarca ako tvorca novej európskej lyriky a za ním nasledujú veľkí aj menší básnici humanizmu a renesancie. České čtenáře může překvapit, že i autoři, které znají ze zcela jiného žánru se také oddávali lyrice, jako například Giovanni Boccaccio nebo Niccolo Machiavelli . České čitateľa môže prekvapiť, že aj autori, ktorých poznajú z celkom iného žánru sa tiež oddávali lyrike, ako napríklad Gi