Nestojte na chodníku: Výber súčasnej prózy : Vlha. Nepriznané vrany. Narodeniny - Johanides, Ján: 1934-2008; Kot, Jozef: 1936-; Šikula, Vincent: 1936-2001 1936- (Čítanie študujúcej mládeže, 1980)
Śikula vo svojej novele ukázal, ako dejiny zasahujú do života ľudí, ktorých osud sa naplnil na periférií sveta, ako ľudia riešia svoj konflikt s nimi, ako do nich sami zasahujú, aký je ich zápas o životný sen. Ukázal to spôsobom vrcholne nekonvečným, v samotnej matérii života, v jeho formách. Nájdete tu ešte novelu od Jána Johanidesa a Jozefa Kotu.