Profil bílé dámy (Poezje I., II.) - Jasnorzewska-Pawlikowska, Mária, 1891-1945; Dvořáčková, Vlasta, 1924-; Valouška, Jaromír; Valoušková, Soňa; Turková, Daniela (Praha Odeon, 1981)
Verše známé básnířky a dramatičky (1891-1945), zachycují citový život ženy, lásku šťastnou i nešťastnou, obavy ze stáří a osamění i krutou realitu druhé světové války, stesk po rodném Polsku a domově.
Keywords: básne autorské; reflexívne básne; vlastenecké básne; poézia; poľská literatúra - texty; Jasnorzewska-Pawlikowska, Mária (poľská poetka. Nar. 24.11.1891 - 09.07.1945)