Umenie milovať: Lieky proti láske - Ovidius, Publius Naso: 43 pred n. l. - asi 18 n. l. (Kruh milovníkov poézie, 1964)
Autor prehlbuje básnické prirovnanie, neraz použije celý príbeh na objasnenie duševného stavu, nálady, skutku. V jeho rukách demiurga ožívajú presné a bohaté obrazy prírody, mytológie a pracovných procesov, povahopis ľudí je plastický a názorný. A to všetko je preteplené vtipom múdreho rozprávača, ktorý pozná ceny radosti v ľudskom živote. Ovidius je nesmrteľný práve preto, že aj cez bariéru dvoch tisícročí sa nám prihovára ako k svojim vrstovníkom, že nám rozumie a že žmurká na nás figliarskym okom, ktoré sa tak trošku nehanebne díva na slasti a strasti našich vlastných lások.