Robinson Crusoe : (Robinson Crusoe) - Defoe, Daniel: 1661-1731 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1978)
Život a zvláštne dobrodružstvá Robinsona Crusoa, námorníka z Yorku. Príbeh stroskotanca, ktorý 28 rokov žije na pustom ostrove. Robinson Crusoe prežije po odchode z domova motivovanom túžbou po dobrodružstve veľa príhod na mori, stane sa otrokom, po úteku sa v Brazílii venuje práci na plantážach a obchodu s otrokmi. Pri plavbe do Afriky jeho loď stroskotá a Robinson, ktorý sa jediný zachránil na pustom ostrove, začína vlastnými rukami s minimom prostriedkov zaisťovať svoju existenciu. Postupne sa rozvíjajúca civilizovanosť Robinsonovho života vyvrcholí v dvadsiatom piatom roku pobytu, keď sa objektom hrdinovho civilizačného úsilia stáva aj ľudská bytosť. Do vlasti sa Robinson vracia po tridsiatich piatich rokoch na anglickom korábe, ktorému kapitánovi pomôže potlačiť vzburu. Po siedmych rokoch života v Anglicku zisťuje pri návšteve ostrova, na ktorom boli zanechaní vodcovia vzbúrencov, že tu civilizácia pokročila do štádia súkromného vlastníctva pôdy.