Robinson Crusoe (Robinson Crusoe) - Defoe, Daniel: 1661-1731; Vojtek, Juraj: 1936-; Olexa, Jozef: 1929-; Hrach, Pavel: 1947- (Bratislava Tatran, 1978)
Život a zvláštne dobrodružstvá Robinsona Crusoa, námorníka z Yorku. Príbeh stroskotanca, ktorý 28 rokov žije na pustom ostrove. Robinson Crusoe prežije po odchode z domova motivovanom túžbou po dobrodružstve veľa príhod na mori, stane sa otrokom, po úteku sa v Brazílii venuje práci na plantážach a obchodu s otrokmi. Pri plavbe do Afriky jeho loď stroskotá a Robinson, ktorý sa jediný zachránil na pustom ostrove, začína vlastnými rukami s minimom prostriedkov zaisťovať svoju existenciu. Postupne sa rozvíjajúca civilizovanosť Robinsonovho života vyvrcholí v dvadsiatom piatom roku pobytu, keď sa objektom hrdinovho civilizačného úsilia stáva aj ľudská bytosť. Do vlasti sa Robinson vracia po tridsiatich piatich rokoch na anglickom korábe, ktorému kapitánovi pomôže potlačiť vzburu. Po siedmych rokoch života v Anglicku zisťuje pri návšteve ostrova, na ktorom boli zanechaní vodcovia vzbúrencov, že tu civilizácia pokročila do štádia súkromného vlastníctva pôdy.
Keywords: romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; sfilmované romány; próza; anglická literatúra - texty; Defoe, Daniel, pôvodným menom Daniel Foe (anglický spisovateľ a novinár. Napísal až 500 kníh, známa je Robinson Crusoe. Nar. asi 1660-1961 Londýn - 24.04.1731 Londýn); Vojtek, Juraj (slovenský teoretik a historik, novinovedec a žurnalista, prekladateľ, autor odborných publikácií, vysokoškolský pedagóg. Nar. 12.03.1936 Slovensko -); Hrach, Pavel (český grafik, dizajnér, typograf. * 19.02.1947 Praha, Česko -)