Cyrano z Bergeracu (Cyrano de Bergerac) - Rostand, Edmond, 1868-1918; Rázusová-Martáková, Mária, 1905-1964; Felix, Jozef, 1913-1977; Bombová, Viera, 1932-; Rapoš, Gabriel, 1917-1994 (Bratislava Tatran, 1966)
Cyrano z Bergeracu je divadelná hra, veršovaná dráma v piatich dejstvách temer celá napísaná v dvanásťslabičných alexandrínoch. Konštrukcia deja hry stojí na troch postavách. Dvoch zamilovaných, Roxane a Christianovi a priateľovi Christiana, Cyranovi z Bergeracu. Úvodná zápletka spočíva v tom, že Cyrano píše na objednávku zaľúbené listy Roxane v mene rytiera Christiana neznalého umenia poetického. Cyrano píše veršované listy lásky a sám sa zamiluje do Roxany. Hra sa začína dejstvom, v ktorom sa počas divadelného predstavenia odohrá povestný súboj Cyrana s protivníkom vikomtom de Valvert v Hôtel de Bourgogne. Dej pokračuje scénou u výrobcu paštét Ragueneaua, kde sa stretáva Cyrano s Christianom. Ten, objednajúc si uňho listy Roxane, netuší, čo tým spôsobí. Cyrano dlhé roky potom písal a potme recitoval pod Roxaniným balkónom vlastné veršované vyznania. Rytieri nikdy neprezradili autorstvo pred Roxanou, po skone Christianovom v bitke pri Arrase Cyrano nepriznal zámenu. Preciózka Roxana naď
Doslov: (Jozef Felix).
Keywords: hry autorské; divadelné hry; próza; poézia; francúzska literatúra - texty; Rázusová-Martáková, Mária, pseudonymy Ivo Medin, Teta Mariena, Moro a i. (slovenská poetka, dramatička, prekladateľka, autorka literatúry pre deti a mládež, sestra básnika a politika Martina Rázusa, manželka Jána Martáka,* 28.06.1905 Vrbica,Slovensko - 05.08.1964 Bratislava,Slovensko); Felix, Jozef (slovenský prekladateľ, preložil viac ako päťdesiat diel z francúzskej, španielskej, talianskej, provensalskej i českej literatúry (Dante, F. Rabelais, Stendhal, V. Hugo, R. Rolland, E. Rostand, H. Balzac, G. Flaubert, M. Proust, Ch. Baudelaire, M. Unamuno, P. Valery, F. Villon a mnohí iní), 27.5.1913 Ružomberok - 14.4.1977 Bratislava)