Lesk a bída Francie - Hotmar, Josef, 1933- (Panorama, 1986)
Cestopisné reportáže, v ktorých sa autor vracia k Francúzsku, k jeho historickému osudu, jeho súčasnosti i budúcnosti. Zvolil si metódu v literatúre menej vyskytujúcu sa|metódu polyekranu a koláže. Historické obrazy sa prelínajú s mometkami zo súčasného života ľudí, spoločenské zmeny dokresľujú postrehy zo zákulisia bourbonských salónov. Výklad odborníka striedajú reportáže, ktoré završujú vtipné glosy...