Lesk a bída Francie - Hotmar, Josef, 1933- (Praha Panorama, 1986)
Cestopisné reportáže, v ktorých sa autor vracia k Francúzsku, k jeho historickému osudu, jeho súčasnosti i budúcnosti. Zvolil si metódu v literatúre menej vyskytujúcu sa|metódu polyekranu a koláže. Historické obrazy sa prelínajú s mometkami zo súčasného života ľudí, spoločenské zmeny dokresľujú postrehy zo zákulisia bourbonských salónov. Výklad odborníka striedajú reportáže, ktoré završujú vtipné glosy...
Keywords: dejiny francúzske; cestopisy; geografia; zemepis; reportáže cestopisné; Francúzsko; Francúzsko; Hotmar, Josef (popredným českým autorom literatúry faktu 70. a 80. rokov. Ako zahraničný spravodajca Čs. rozhlasu v rokoch 1970-75 precestoval takmer celú Európu a západné pobrežie Afriky. Napísal takmer dve desiatky kníh, okrem iného Hovory nad Seinou (1979), Polostrov na konci sveta (1989) či Posolstvo od gilotíny (1989). * 08.10.1933 Česko -)