Angelika a sprisahanie tieňov 10. zv. (Angélique et le complot des ombres) - Golon, Anne: 1921-; Golon, Serge: 1903-1972; Krásna, Dorota; Sládek, Anton: 1956-; Rosmány, Karol: 1937-; Hulmanová, Mária (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1992)
Nepokojná Angelika! Aký bude jej osud v malom quebeckom mestečku? Zabudlo sa už vo Francúzsku na to, že gróf de Peyrac bol odsúdený na smrť upálením a jeho žena, vzbúrenkyňa z Poitou, bola poznačená potupným znamením ľaliového kvetu? Lebo francúzsky kráľ vládne aj tu.
Ale Quebec, to je aj kraj, kde má veľkú moc jezuita, ktorý ich obidvoch nenávidí a tvrdí, že Angelika je výtvorom diabla.
Bude si vedieť Angelika, večne obklopená túžbou a nenávisťou, získať ľudí aj tu?
Navyše stretáva sa tu s človekom, ktorý bol kedysi, keď bola prenasledovaná, jej dobrodincom i ctiteľom..
Ako sa zachová k nej a k jej manželovi teraz, keď sa s ňou stretne ako kráľovský vyslanec a má o nich podávať správy?
Keywords: romány autorské; historické romány; obdobie Ľudvika XIV; 18. stor; dobrodružné romány; romány o láske; próza; francúzska literatúra - texty; Golon, Anne, vlastným menom Simone Changeux (francúzska spisovateľka historických románov. Nar. 19.12.1921 Toulon, Var, Francúzsko -); Golon, Serge, vlast. menom Vsevolod Sergeivich Goloubinoff (francúzsky novinár, spisovateľ, manžel fr. spisovateľky Anne Golon. Bol ruský šľachtic, v r. 1917 opustil Rusko. Ovládal 11 jazykov. Bol známy ako geológ a chemik. Nar. 1903 v Bukhara, Turkestan - 1972 Kanada); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); Sládek, Anton (slovenský výtvarný fotograf, knižný fotograf. * 13.02.1956 Bratislava, Slovensko -)