Dejiny umenia 8 - Pijoan, José, 1880-1963 (Tatran, 1990)
V ôsmom zväzku Pijoanových Dejín umenia sa čitateľ oboznamuje s umením 18. a 19. storočia. Tento dlhý časový úsek siaha od rokoka až po impresionizmus. Európske umenie v ňom prešlo z obdobia historických slohov do moderných čias. Uvoľnili sa v ňom putá rozličných konvencií, umelci mohli vo väčšej miere reagovať na popudy súvekého myslenia, ako aj na spoločenskú a politickú premenu. Okrem kapitol zaoberajúcich sa hlavnými prúdmi v architektúre, sochárstve a maliarstve v európskych umeleckých centrách, je zaujímavá aj kapitola o koloniálnej architektúre Latinskej Ameriky.