Dejiny umenia 3 - Pijoan, José, 1880-1963; Škorupová, Anna (Bratislava Tatran, 1988)
Tretí zväzok Pijoanových Dejín umenia sprostredkuje čitateľovi plastický obraz kultúrneho vývoja v Európe a na Blízkom východe v rozmedzí celého tisícročia (2.-12. storočie n.l.). Autor s vynikajúcou znalosťou problematiky odhaľuje prostý pôvab ranokresťanského umenia na Západe i na Blízkom východe, detailne sa zapodieva vývojom veľkolepého byzantského umenia a jeho prejavmi v stredomorskej oblasti a v Rusku, hodnotí prínos +barbarských+ etnických skupín, vracia sa do prehistórie, k fascinujúcim výtvorom Keltov a Skýtov a poukazuje na ich ohlas v írskej knižnej maľbe a v stredovekom škandinávskom umení.
Keywords: dejiny umenia; výtvarné umenie; architektúra; ranokresťanské umenie; byzantské umenie; germánske umenie; románske umenie; reprodukcie; svetové umenie; Pijoan, José, celým m. Josef a Josep Pijoan Soteras (španielsky historik, architekt a básnik. Nar. 1880 Barcelona, Španielsko - 1963 Lausanne, Švajčiarsko); reprodukcie; 2.-12. stor; encyklopédie obrazové